Risico inventarisatie en evaluatie bij zwangerschap

Iedere werkgever in Nederland is verplicht een risico inventarisatie en evaluatie te maken. Hierin worden de risico's die je loopt tijdens het werk beschreven. Een speciaal onderdeel hierin is de zwangerschap. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven wordt apart gekeken of het werk extra risico's met zich meebrengt

Hoe weet je of jouw werk gevaarlijk is

Wanneer je wilt weten of jouw werk gevaar met zich meebrengt kun je altijd de Risico inventarisatie en evaluatie opvragen bij je werkgever. Jouw werkgever is verplicht om deze gemaakt te hebben en is ook verplicht om deze aan jou te tonen.
Wanneer je liever nog niet wilt dat jouw werkgever vermoedt dat jij zwanger bent kun je altijd naar de bedrijfsarts stappen. De bedrijfsarts is op de hoogte van de inhoud van de Risico inventarisatie en evaluatie en kan je vertellen wat de risico's van jouw werk zijn. Bovendien is de bedrijfsarts verplicht jouw zwangerschap geheim te houden.

Heb jij de risico inventarisatie en evaluatie al gezien op je werk ?


Ja die heb ik al gezien
Nee maar dat ga ik wel doen
Nee en dat ben ik ook niet van plan

Wanneer je werk gevaarlijk is of wanneer je in een kwetsbare situatie zit

Wanneer er risico's aan je werk zijn verbonden of wanneer je zelf in een kwetsbare situatie zit (alleen zwanger, burn out gehad, complicaties bij een vorige zwangerschap etc) dan is het altijd verstandig om dit te bespreken met de bedrijfsarts. Samen met je bedrijfsarts en uiteindelijk ook je leidinggevende kunnen passende afspraken gemaakt worden over jouw werk tijdens de zwangerschap.

Als er risoco's zijn op je werk dan heb je ten minste recht op:

  • Passende maatregelen om de risico's weg te nemen
  • Lukt dat niet, dan krijg je vervangend werk aangeboden
  • Lukt dat niet dan krijg je betaald verlof

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

 

Reacties op 'Risico inventarisatie en evaluatie'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Risico inventarisatie en evaluatie'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Risico's op het werk

Als je zwanger bent is het belangrijk dat je geen risico loopt op jouw werk. Hiervoor is jouw werkgever verplicht een risico inventariatie te maken. Maar wat zijn dan precies de risico's waar je op moet letten ?

Zwanger en werken

Je bent zwanger. Nu komen er een hoop praktische vragen kijken. Wanneer vertel je het op je werk, wat als je werk gevaarlijk is? Ben je bang voor je baan ? Wanneer moet je het vertellen ? Wat zijn je rechten en welke plichten heb je ? Lees er alles over i

Ouderschapsverlof

Voor ieder kind dat je krijgt kun je ouderschapsverlof opnemen. Hoe dat precies in elkaar steekt lees je hier op Brabbels

Gevaarlijke beroepen

Als je zwanger bent heb je recht op bescherming tegen gevaren en risico's maar hoe weet je nu of jouw beroep gevaarlijk is ?

Zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent en werkt dan heb je recht op minimaal 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier.

Zorgverlof

Het kan zijn dat je partner tijdens jouw zwangerschap aanspraak moet maken op zorgverlof. Dit verlof kun je opnemen als je kortdurend voor je zieke partner moet zorgen.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan