Wel of niet een röntgenfoto laten maken tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet een röntgenfoto laten maken ?

  • Wel of niet een röntgenfoto laten maken

Straling

Er bestaan veel soorten straling. De straling waar je tijdens je zwangerschap maar beter ver van uit de buurt kunt blijven is de zogenoemde ioniserende straling. Deze kom je tegen in kerncentrales, als je röntgenfoto's laat maken en in het vliegtuig. Deze straling kan permanente schade veroorzaken aan je ongeboren kind omdat je kindje erg gevoelig is voor deze straling. In extreme gevallen kun je van deze straling zelfs verminderd vruchtbaar worden.

Geen röntgenfoto's laten maken

Je kunt tijdens je zwangerschap beter geen röntgenfoto's laten maken. Alhoewel er geen aanwijzingen zijn dat de straling van 1 foto al gevaar oplevert, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en het maken van de foto's uitstellen als dat mogelijk is.

Als je toch röntgenfoto's laat maken

Als je er niet onderuit komt om röntgenfoto's te laten maken, meld dan in ieder geval aan de arts die de foto's maakt dat je zwanger bent. De arts of assistent kan dan, indien mogelijk, jouw baarmoeder extra beschermen tegen de straling. Vraag de arts ook om alternatieven voor een foto indien je zelf niet overtuigd bent van de noodzaak. In heel veel situaties bestaan namelijk prima alternatieven voor een röntgenfoto. Als je het er niet mee eens bent, laat je dan niet afschepen en vraag een second opinion aan bij een andere arts.

 

Reacties op 'Wel of niet een röntgenfoto laten maken'

Reacties

titia
ik heb eigenlijk een afspraak staan in het umcg 25 nov (na lang wachten) voor de vergroeiing in mijn rug wat moet ik doen?

Sophie
Nee dit kan geen kwaad. Vooral bij de tandarts is de dosis van de hoeveelheid röntgen erg laag en heb je al voldoende afstand op minimaal 1,5 meter afstand.

Littlebabylove
Bij de tandarts werd er 1 rontgenfoto gemaakt bij mijn moeder. Ik zat in de zelfde kamer op een wachtstoeltje er 3 meter van af. Kan dit kwaad?

Jouw naam:

Lees meer ... !

Wel of niet afvallen tijdens de zwangerschap

Kan ik het beste wel of niet afvallen tijdens de zwangerschap ?

Wel of niet zonnen tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet zonnen

Wel of geen permanent nemen tijdens de zwangerschap

Kun je het beste wel of geen permanent nemen tijdens de zwangerschap

Wel of niet schilderen tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet schilderen ?

Wel of niet een tatoeage laten zetten tijdens de zwangerschap

Kun je het beste wel of niet een tatoeage laten zetten tijdens de zwangerschap

Wel of niet auto rijden tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet auto rijden ?

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan