Bloed afnemen

Soms kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog bloed wil afnemen bij je. hoe gaat dat in zijn werk en waarom doen ze dat ?

Bloed afnemen

Bloed afnemen kan heel veel redenen hebben en vaak wordt er specifiek gezocht naar bloedwaarden aan de hand van bepaalde klachten. Er kan bijvoorbeeld getest worden op bloedarmoede of toxoplasmose of je lever of nier functie. De arts kan en zal je meer informatie geven hierover.
Een onschuldige reden om bloed af te nemen is het bepalen van je bloedgroep. Wanneer een vrouw rhesus-negatief is en haar partner rhesus-positief kan de baby een positieve rhesusfacor hebben. Als het bloed van het kindje dan in aanraking komt met het bloed van je baby dan wordt het bloed van je baby als indringer gezien in je lichaam en wordt het aangevallen. Gelukkig zijn er goede medicijnen die dit voorkomen. Het is dus wel belangrijk dat je dit van te voren weet.

Bloedfobie

Veel mensen zijn bang voor het afnemen van bloed en hebben het idee dat ze flauwvallen of vallen ook echt flauw. Dit komt door een lichamelijke reactie op het zien van blok waardoor plotseling je bloeddruk daalt. De beste manier om dit te voorkomen is door voordat je bloed ziet alle spieren in je onderlijf aan te spannen. Zo stijgt je bloeddruk en kun je hopelijk voorkomen dat je flauw valt.

 

Reacties op 'Bloed afnemen'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vaginale afscheiding

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer afscheiding dan normaal. Zwangere vrouwen zijn ok gevoelig er voor vaginale infecties.

Uitgebreid echoscopisch onderzoek

Bij het uitgebreid echoscopisch onderzoek wordt uitgebreid gekeken naar eventuele afwijkingen bij het kindje. Het verschil met het structureel echoscopisch onderzoek is dan ook vooral dat er uitgebreider gezocht wordt naar afwijkingen.

Schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

De meest voorkomende schimmelinfectie bij zwangere vrouwen in candida. Dit is een onschuldig gist waar je tijdens je zwangerschap last van kan krijgen. Tijdens de bevalling kun je dit overgeven aan je baby. Dan heet het spruw

Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Verloskundigen bezoek

Tijdens een normale zwangerschap zul je heel je zwangerschap onder controle zijn van een verloskundige. Wat doet een verloskundige precies tijdens deze controles ?

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.