Zink en zwangerschap

Zink tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de groei van je kindje, het centrale zenuwstelsel en het afweersysteem. Een zink tekort kan er voor zorgen dat je een slechte huid krijgt tijdens je zwangerschap of dat je je neerslachtig gaat voelen

Zink

Zink is een mineraal dat belangrijk is bij het afweersysteem en de groei van je kindje. Als je te weinig zink binnenkrijgt, wordt dat in verband gebracht met een groeiachterstand van je kindje. Ook hebben vrouwen die te weinig zink binnenkrijgen meer kans op een kindje met een aangeboren afwijking van het centrale zenuwstelsel zoals een open ruggetje.
Niet zwangere vrouwen wordt aangeraden ongeveer 9mg per dag binnen te krijgen. Voor zwangeren ligt dat rond de 12 tot 15mg per dag.

Periode Zink
1e trimester 12mg
2e trimester 15mg
3e trimester 15mg
borstvoeding 20mg

Waar zit zink in

Zink vind je vooral in rood vlees (altijd goed doorbakken bereiden !!), tonijn uit blik, harde kazen, noten, peulvruchten (zoals bonen) en groene groente zoals andijvie, spinazie

Niet goed voor zink

Stress, alcohol en te weinig eiwitten kunnen er voor zorgen dat je zink niet voldoende uit het voedsel opneemt. Een te hoge ijzer inname kan ook de opname van zink verminderen. Als je dus ijzerpillen slikt, let dan extra op ! Alcohol is natuurlijk uit den boze maar als je te weinig eiwitten neemt of veel stress hebt, zorg er dan in ieder geval voor dat je voldoende zink binnen krijgt.
Als je heel lang de pil hebt geslikt, wil je lichaam ook nog wel eens minder zink opnemen. Er wordt dan ook aangeraden om in ieder geval voldoende voedsel te eten waar zink in zit.

 

Reacties op 'Zink en zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vitamine B en zwangerschap

Vitamine B heb je tijdens de zwangerschap nodig voor het aanmaken van energie en het aanmaken van rode bloedcellen. Vitamine A is ook belangrijk voor het zenuwstelsel.

Vitamine C en zwangerschap

Vitamine C heb je tijdens de zwangerschap nodig voor het versterken van je afweersysteem, het aanmaken van lichaam weefsel en is ook erg belangrijk voor de opname van ijzer. Omdat vitamine C niet door je lichaam opgeslagen kan worden is het belangrijk dat

Fast food eten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je heel erg veel trek hebt in fast food. Je hebt niet alleen honger maar het lijkt wel alsof je lichaam er om vraagt. Is het wel goed om fast food tijdens de zwangerschap ?

Eten, voeding en voedsel tijdens de zwangerschap

Alles over eten en voeding tijdens je zwangerschap !

Laat in de avond eten

als je zwanger bent heb je soms mer trek dan normaal en laat op de avond lust je nog wel iets lekker. Mag dat ?

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan