Aambeien tijdens de zwangerschap

  • Aambeien

Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met aambeien, meestal aan het einde van de zwangerschap. Aambeien zijn opgezwollen aderen rond de anus of in het rectum. Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn en nog tot jaren na de zwangerschap blijven zitten.

Oorzaak van aambeien tijdens de zwangerschap

Aambeien zijn opgezwollen aderen (met of zonder uitstulpingen) rond de anus of in het rectum. Aambeien ontstaan doordat er veel druk staat op de anus. Tijdens de zwangerschap worden je bloedvaten dunner en je kindje en je baarmoeder kunnen druk uitoefenen. Er kan extra druk op komen te staan tijdens de stoelgang of tijdens het persen bij de bevalling.

Voorkomen

Je kunt aambeien niet altijd voorkomen tijdens de zwangerschap. Soms staat er gewoon veel druk op de regio waardoor ze ontstaan. Soms is het wel te voorkomen. Probeer niet te veel druk uit te oefenen op en rond het rectum. Zit dus niet te lang in dezelfde houding of op een verkeerde ondergrond. Pers niet te hard als je naar het toilet moet.
Je kunt ook je dieet er enigszins op aanpassen door veel vezelrijk voedsel te eten en veel te drinken tijdens je zwangerschap. Dat zorgt er voor dat de stoelgang gemakkelijker komt zodat je niet te hard hoeft te persen.

Behandelen

Er zijn verschillende medicijnen te koop via de apotheek en via de dokter. Let goed op welke je wel en niet mag gebruiken tijdens je zwangerschap. Soms helpt het ook om de omgeving te koelen zodat de aderen slinken.

 

Reacties op 'Aambeien'

Reacties

Olivia
Zelf ben ik vandaag precies 20 weken zwanger en ik heb in het eerste trimester tot ongeveer 16 weken enorme last gehad van dit kwaaltje. Ik nam elke dag (heb het maar 2 a 3 dagen hoeven doen) een oplosdrankje van Holland & Barret. Durf niet te zeggen hoe het heet, maar het is speciaal voor zwangeren. Als je in de winkel uitlegt dat je last hebt van obstipatie / vervelende darmen door je zwangerschap, pakken ze het gelijk voor je.

Anoniem
Als je erg last hebt van obstipatie en aambeien tegen het einde van je zwangerschap, kun je als de bevalling zich aandient je endeldarm leegmaken met een microklysma (bijv. Microlax), en vóór het persen een beetje neusspray met xylometazoline (bijv. Otrivin of huismerk) aan laten brengen op de aambeien. Dat laatste is ook fijn als je moet poepen in de kraamtijd. Het verkleint de aambeien tijdelijk, en daardoor doen ze minder pijn en heb je ook minder kans dat ze nog erger worden door het persen.

Grace
Tip; drink 's ochtends een glas lauw water en eet een kiwi of pruim. Bij mij werkt dat prima

Jouw naam:

Lees meer ... !

Gezond zwanger deel 3

Roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en vetzucht hebben een ongunstige invloed op vruchtbaarheid en zwangerschap. Anders gezegd: Onze manier van leven veroorzaakt voortplantingsstoornissen. Wetenschappelijk onderzoek laat daar geen onduidelijkheid mee

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Misselijkheid

7 op de 10 zwangere vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid. Deze misselijkheid gaat soms gepaard met overgeven en verschijnt niet alleen in de ochtend maar op elk denkbaar moment van de dag. De oorzaak van deze zwangerschapskwaal is de veranderende

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen voordat de baby komt last van nesteldrang. Dit is een drang om het huis op te ruimen of soms compleet te verbouwen.

Zwangerschapslijn (linea nigra)

Een zwangerschapslijn is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren v

Zwangerschapsmasker

Als je tijdens je zwangerschap donkere vlekken op je gezicht of hals krijgt zou dit een zwangerschapsmasker kunnen zijn. De kans hierop is groter als je veel in de zon hebt gezeten. Vaak verdwijnt dit masker na de zwangerschap weer langzaam aan.

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan