Listeriose en zwangerschap

Listeriose is een infectieziekte die tijdens je zwangerschap erg gevaarlijk voor je kindje kan zijn. Listeriose loopt je op door een besmetting met de listeria bacterie. Deze zit voornamelijk in on-gepasteuriseerde melk, kaas, rauwe groenten, rauwe (ongezouten) vis en rauw vlees.

Als je zwanger bent, kan een listeria infectie hele ernstige gevolgen hebben voor je baby. Je kunt een miskraam krijgen, een vroeggeboorte of een doodgeboren kindje. Je kindje kan een bloedvergiftiging oplopen of een hersenvliesontsteking. Normaal leidt het binnenkrijgen van de listeria bacterie niet vaak tot een besmetting maar als zwangere ben je veel vatbaarder voor deze bacterie dan wanneer je niet zwanger bent. Het is dus heel belangrijk dat je als zwangere deze besmetting niet oploopt.

Listeriose herkennen en behandelen

Het gemene van een listeriose besmetting is dat een besmetting moeilijk te herkennen is. Vaak uit een besmetting zich als een griepje. Je kunt last hebben van koorts, hoofdpijn, misselijkheid, pijn in je rug of buik en diarree maar deze symptomen hoeven niet allemaal op te treden. Omdat de bacterie zich eerst moet vermenigvuldigen voordat je er ziek van wordt, kun je tot weken na besmetting alsnog ziek worden. Als je een besmetting vermoedt, kan de arts je hier op testen en je eventueel een hoge dosis antibiotica voorschrijven. Deze dosis helpt ook vaak een besmetting van je kindje te voorkomen. Als de baby wordt geboren met listeriose wordt ook antibiotica gegeven.

Hoe voorkom is een besmetting ?

Een besmetting treedt op door het eten van voedsel dat besmet is met de listeria bacterie. Vaak geldt dat hoe minder vers het eten is hoe meer tijd de bacterie heeft gehad om zich te vermenigvuldigen.Ook in de koelkast kan deze bacterie zich vermenigvuldigen. Wel geldt dat hoe kouder je koelkast staat hoe langzamer deze bacterie zich vermenigvuldigt. Bij 7 graden vermenigvuldigt de bacterie zich 2 keer zo snel als bij 4 graden en bij 0 graden vermenigvuldigt de bacterie zich bijna niet meer. Het loont dus om tijdens je zwangerschap de koelkast ietsje kouder te zetten. Bij verhitting wordt de bacterie ook gedood. Daarnaast kun je sommige etenswaren maar beter niet eten omdat daar veel bacteriën in voorkomen namelijk: on-gepasteuriseerde melk, kaas, rauwe groenten, rauwe (ongezouten) vis en rauw vlees.
Je moet ook oppassen dat je keuken of koelkast geen broedplaats voor de listeria bacterie vormt. Maak dus je keuken en koelkast regelmatig goed schoon, ververs de handdoeken en theedoeken vaak. Gebruik geen houten snijplank. Maak je messen goed schoon na gebruik.

Melk en kaas

In principe kun je in Nederland alle melken en kazen uit de supermarkt gewoon eten en drinken omdat deze gepasteuriseerd of gesteriliseerd zijn. Wel moet je goed opletten met kazen. Als er staat "au lait cru" of "bevat on-gepasteuriseerde melk" kun je het maar beter laten staan. Kazen waar je voor uit moet kijken zijn zachte kazen. Harde kazen zijn geen probleem want daar kan de listeria bacterie niet op overleven. In Nederland moet je ook oppassen met melk van de boer.
In het buitenland moet je veel beter uitkijken. Veel kazen zijn daar, zelfs in de supermarkt, niet gepasteuriseerd en kunnen een gevaar opleveren !

Rauwe groenten

Op rauwe groenten kan de liseria bacterie ook voorkomen. Was je groenten dus goed voordat je deze eet. Laat je groente ook niet te lang staan en bewaar het bij voorkeur in een koude koelkast. Pas ook op met voorverpakte groenten en salades. Eet deze zeker niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. (Eet dit als het even kan helemaal niet !)

Vis

Vacuüm verpakte vis kan soms de listeria-bacterie bevatten. Deze bacterie kan zich goed vermenigvuldigen juist in deze omstandigheden. Pas dus heel goed op met voorverpakte vis (eet het niet !). Als je toch vacuüm verpakte vis wilt eten, verhit de vis dan tot minstens 75-85 graden. Daarbij wordt de bacterie gedood. Rauwe vis kan deze bacterie ook bevatten. Een uitzondering hierop is gezouten haring die vaak maar kort op zout wordt bewaard en deze bacterie niet bevat. Diepvries vis is over het algemeen juist wel veilig omdat de listeria bacterie zich niet kan vermenigvuldigen in de diepvries. Na het ontdooien kan de bacterie zich wel vermenigvuldigen dus laat de vis niet te lang staan !

Rauw vlees

Rauw vlees is erg gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Niet alleen omdat het vlees besmet kan zijn met de listeria bacterie maar ook met andere zoals de toxoplasmose bacterie. Verhit tijdens je zwangerschap het vlees dus altijd erg goed en eet geen rauw vlees. Lees wat verhit is geweest, mag je gewoon eten. Hieronder valt dus vlees dat is gebakken, gekookt, gerookt, gegrild en gestoomd. Vandaar dat je rauwe ham dus (vaak) wel mag eten maar filet american bijvoorbeeld niet.

 

Reacties op 'Listeriose en zwangerschap'

Reacties

ervaringsdeskundige in twijfel
Helaas is het niet meer aantoonbaar via bloedonderzoek of er sprake is van listeriose. Hier zijn wij op vervelende wijze achter moeten komen. Gynaecoloog, PAMM en RIVM spreken elkaar tegen over wat wel of niet verstandig is. Wij zitten nu in week 38 van de zwangerschap en hebben een kleine kans op listeriose. Aan ons de keus of we het kind laten halen of niet. Gynaecoloog zegt dat het geen kwaad meer kan, RIVM claimt iets anders.

Jouw naam:

Lees meer ... !

Opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van een opgeblazen gevoel tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Dit komt vaak door hormonen of je baarmoeder die tegen je darmen aan drukt.

Acupunctuur bij psychische klachten

Psychische klachten, maar ook andere klachten, worden in de acupunctuur gezien als een verstoring in de stroming levensenergie. Acupunctuur kan helpen deze energie te versterken en beter te laten stromen. Hierdoor kunnen klachten veranderen, verminderen o

Omgaan met zon en hitte

Zo ga je om met zon en hitte tijdens de zwangerschap

Vaginale afscheiding

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer afscheiding dan normaal. Zwangere vrouwen zijn ok gevoelig er voor vaginale infecties.

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Innesteling

Als je bent bevrucht dan ontwikkelt de eicel en het zaadje zich. Na ongeveer een week vind dan de innesteling plaats. Het vruchtje nestelt zich dan in de baarmoederwand.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan