Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap

Bij het vena cava syndroom drukt je baarmoeder op een belangrijk bloedvat waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld. Hierdoor kun je duizeligheid ervaren. Dit is over het algemeen ongevaarlijk.

Vena Cava syndroom

Tussen je baarmoeder en je ruggengraat loopt een belangrijke ader. Tijdens je zwangerschap kan je baarmoeder zo ver groeien dat deze ader soms even wordt afgekneld. Je kunt dan duizelig worden en het gevoel krijgen dat je flauw gaat vallen. Dit komt omdat er niet genoeg bloed naar je hersenen wordt vervoerd. Veel zwangere vrouwen hebben hier last van. Het vena cava syndroom kan gelukkig weinig kwaad maar het kan wel lastig of beangstigend zijn. Je baby merkt er ook niets van omdat deze het bloed toegevoerd krijgt via een andere ader.

Wat kun je doen tegen het vena cava syndroom

De beste remedie is om even op je linker zij te gaan liggen. Na een paar minuten hoort nu het gevoel van duizeligheid, flauwvallen of misselijkheid te verdwijnen.
Soms wil het ook wel helpen om je benen hoger te leggen. Een kussen of verstelbaar bed is hier perfect voor.
Verder kun je er weinig aan doen. Als je jezelf heel duizelig om misselijk voelt worden, stop dan met wat je doet en ga even rustig liggen. Vertel mensen om je heen, dat als je flauwvalt ze je nooit op je rug neer mogen leggen maar op je linker zij met je bovenlijf ietsje naar voren gebogen.

 

Reacties op 'Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap'

Reacties

Anneke
JE baby ondervindt hier wel degelijk last van en kan hierdoor hypoxisch worden. Vooral tijdens de uitdrijving van de baby dient hier rekening mee gehouden te worden. Indien het hypoxisch interval te lang duurt, kan dit schade betekenen voor het ongeboren kind!

Jouw naam:

Foto's over 'Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Misselijkheid

7 op de 10 zwangere vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid. Deze misselijkheid gaat soms gepaard met overgeven en verschijnt niet alleen in de ochtend maar op elk denkbaar moment van de dag. De oorzaak van deze zwangerschapskwaal is de veranderende

Zwangerschapsmasker

Als je tijdens je zwangerschap donkere vlekken op je gezicht of hals krijgt zou dit een zwangerschapsmasker kunnen zijn. De kans hierop is groter als je veel in de zon hebt gezeten. Vaak verdwijnt dit masker na de zwangerschap weer langzaam aan.

Oorsuizen en zwangerschap

Oorsuizen wordt ook wel tinnitus genoemd en is een heel irritant maar ongevaarlijk kwaaltje. Tijdens de zwangerschap kan oorsuizen onder andere ontstaan door een hogere bloeddruk waarbij er meer bloed door je aderen stroomt, door bloedarmoede of door stre

Termijnecho

De termijnecho is een echo die alle zwangere vrouwen rond de 10 weken aangeboden krijgen en heet hierdoor ook wel de 10 weken echo. Vaak wordt hier niet zo nauw naar gekeken en kan de echo ook bij 8,9,11 of 12 weken gedaan worden. Hier wordt gekeken hoe

Bandenpijn

Bandenpijn ontstaat doordat je baarmoeder groeit. Hierdoor komt er veel druk te staan op je spieren die je bekken bij elkaar houden. Dit veroorzaakt een scherpe en lang aanhoudende pijn aan de onderkant van je buik.

Vlokkentest

In het begin van de zwangerschap kun je met een vlokkentest sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is niet zonder risico want de kans op een miskraam door een vlokkentest is 1 op de 200 (0,5%)

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan