Bekkenpijn

De helft van alle zwangere vrouwen heeft in meer of minder mate last van bekkenpijn. Er zijn verschillende benamingen voor deze kwaal, zoals bekkenpijn, bekkenklachten. De wetenschappelijke naam voor bekkenpijn is 'Peripartum Pelvic Pain'. Bekkeninstabiliteit is een ouderwetse naam voor bekkenpijn en is ook een van de ergste vormen van bekkenpijn, het schaambot schiet namelijk uit elkaar waardoor de betreffende persoon in een rolstoel belandt.

In westerse landen, en vooral Nederland, Belgie en Duitsland, komt bekkenpijn relatief veel voor. In deze landen vindt er ook veel belasting van het bekken plaats (veel werken, combineren van gezin en werk, sociale druk etc). Ook is het een onderwerp wat veel besproken wordt en wat ook wel wat trendgevoelig is, veel zwangeren roepen al snel dat ze bekkenklachten hebben en al snel wordt dit bekkeninstabiliteit genoemd.

Een bekkenband kan een hulpmiddel zijn bij bekkenpijn maar dit wordt zo lang mogelijk uitgesteld omdat deze banden de spierkracht overnemen. Er zijn twee soorten bekkenbanden; de een duwt de gewrichten als het ware naar elkaar toe en de andere soort ondersteunt alleen de buik. Een buikband is wel een goed hulpmiddel wat ingezet kan worden bij bekkenpijn bij bijv. een lichaamsbouw met een extreme holle rug of bij meerlingzwangerschappen. Tijdens een meerlingzwangerschap mag de aanstaande moeder dezelfde dingen doen als bij de zwangerschap van een 'eenling' alleen zullen de klachten bij een meerlingzwangerschap vaak heftiger aanwezig zijn.

Hoe ontstaat bekkenpijn?

De kern van de oorzaak van deze kwaal is dat er een verstoring is tussen de belasting en de belastbaarheid van het bekken.

Bij bekkenpijn is er wat aan de hand met de verbinding tussen de onderdelen van het bekken, hier vindt namelijk een verwringing plaats. Oorzaken hiervan zijn hormoonveranderingen, verstappen, beenlengte verschil (minstens 1,5 cm), operatie, zwangerschap, bevalling. Deze verschillende oorzaken zorgen voor een asymmetrische spierspanning die op zijn beurt weer zorgt voor verwringing binnen de bekken onderdelen, heel het bekken wordt naar binnen getrokken terwijl alle onderdelen van het bekken juist naar buiten moeten. Door deze asymmetrische spierspanning, en vervolgens de verwringing, worden allerlei zenuwen geïrriteerd die voor (zeurende) pijn zorgen.

Deze pijn uit zich op verschillende manieren. De pijn kan naar de billen en benen uitstralen of naar het stuitje. Ook kan er een beurs gevoel bij het schaambot optreden, dit kan ook tijdelijk zijn en weer over gaan door veranderingen in de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Het is ontzettend belangrijk om rust en inspanning af te wisselen! Niet stoppen met bewegen en alleen maar stilzitten, dit kan juist de klachten verergeren.

Een lichte vorm van bekkenpijn is de bijbehorende bandenpijn. Deze is gemakkelijk te behandelen door massage van de banden met handen of tennisbal.

Ook kan er pijn tussen de schouderbladen ontstaan, dit is een gevolg van de compensatie die je lichaam maakt door de bekkenpijn.

Het SI gewricht (wat verwrongen is) is ook goed te masseren om zo de pijn te verlichten.

Klachten die niet bij bekkenpijn horen, zijn bloedverlies en continu (hevige) buikpijn.

Bekkenpijn na de bevalling

De klachten van bekkenpijn lopen altijd door na de bevalling en het is dan ook belangrijk om snel weer aan de slag te gaan om het herstel te bespoedigen (bij een goede bevalling). De bevalling heeft namelijk de klachten/verwringing verergerd en de coördinatie in de spieren moet weer terug komen/opnieuw opgebouwd worden.

Het is wel belangrijk om dit op een gecontroleerde, aangepaste manier te doen zoals bijvoorbeeld het volgen van bekkenfysiotherapie of postnatale yoga i.p.v. gewone yoga.

 

Reacties op 'Bekkenpijn'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Spataderen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een vergrote kans op spataderen tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat het bloed niet meer zo goed kan worden teruggepompt vanuit de benen naar het hart doordat je bloedvaten verslappen, toegenomen bloedvolume en je baardmoeder

Emoties tijdens de zwangerschap

Vaak is een zwangerschap een bron van tegenstrijdige emoties. Niet alleen ben je als zwangere vrouw soms in een ijzeren greep van je hormonen, er komt ook nog een heel erg veel op je af en je lichaam geeft je ook nog eens veel ongemak.

Zwangerschapslijn (linea nigra)

Een zwangerschapslijn is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren v

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Termijnecho

De termijnecho is een echo die alle zwangere vrouwen rond de 10 weken aangeboden krijgen en heet hierdoor ook wel de 10 weken echo. Vaak wordt hier niet zo nauw naar gekeken en kan de echo ook bij 8,9,11 of 12 weken gedaan worden. Hier wordt gekeken hoe

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren baby. Je kan het oplopen door in contact te komen met uitwerpselen van katten of het eten van rauw vlees

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan