Bekkenpijn

De helft van alle zwangere vrouwen heeft in meer of minder mate last van bekkenpijn. Er zijn verschillende benamingen voor deze kwaal, zoals bekkenpijn, bekkenklachten. De wetenschappelijke naam voor bekkenpijn is 'Peripartum Pelvic Pain'. Bekkeninstabiliteit is een ouderwetse naam voor bekkenpijn en is ook een van de ergste vormen van bekkenpijn, het schaambot schiet namelijk uit elkaar waardoor de betreffende persoon in een rolstoel belandt.

In westerse landen, en vooral Nederland, Belgie en Duitsland, komt bekkenpijn relatief veel voor. In deze landen vindt er ook veel belasting van het bekken plaats (veel werken, combineren van gezin en werk, sociale druk etc). Ook is het een onderwerp wat veel besproken wordt en wat ook wel wat trendgevoelig is, veel zwangeren roepen al snel dat ze bekkenklachten hebben en al snel wordt dit bekkeninstabiliteit genoemd.

Een bekkenband kan een hulpmiddel zijn bij bekkenpijn maar dit wordt zo lang mogelijk uitgesteld omdat deze banden de spierkracht overnemen. Er zijn twee soorten bekkenbanden; de een duwt de gewrichten als het ware naar elkaar toe en de andere soort ondersteunt alleen de buik. Een buikband is wel een goed hulpmiddel wat ingezet kan worden bij bekkenpijn bij bijv. een lichaamsbouw met een extreme holle rug of bij meerlingzwangerschappen. Tijdens een meerlingzwangerschap mag de aanstaande moeder dezelfde dingen doen als bij de zwangerschap van een 'eenling' alleen zullen de klachten bij een meerlingzwangerschap vaak heftiger aanwezig zijn.

Hoe ontstaat bekkenpijn?

De kern van de oorzaak van deze kwaal is dat er een verstoring is tussen de belasting en de belastbaarheid van het bekken.

Bij bekkenpijn is er wat aan de hand met de verbinding tussen de onderdelen van het bekken, hier vindt namelijk een verwringing plaats. Oorzaken hiervan zijn hormoonveranderingen, verstappen, beenlengte verschil (minstens 1,5 cm), operatie, zwangerschap, bevalling. Deze verschillende oorzaken zorgen voor een asymmetrische spierspanning die op zijn beurt weer zorgt voor verwringing binnen de bekken onderdelen, heel het bekken wordt naar binnen getrokken terwijl alle onderdelen van het bekken juist naar buiten moeten. Door deze asymmetrische spierspanning, en vervolgens de verwringing, worden allerlei zenuwen geïrriteerd die voor (zeurende) pijn zorgen.

Deze pijn uit zich op verschillende manieren. De pijn kan naar de billen en benen uitstralen of naar het stuitje. Ook kan er een beurs gevoel bij het schaambot optreden, dit kan ook tijdelijk zijn en weer over gaan door veranderingen in de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Het is ontzettend belangrijk om rust en inspanning af te wisselen! Niet stoppen met bewegen en alleen maar stilzitten, dit kan juist de klachten verergeren.

Een lichte vorm van bekkenpijn is de bijbehorende bandenpijn. Deze is gemakkelijk te behandelen door massage van de banden met handen of tennisbal.

Ook kan er pijn tussen de schouderbladen ontstaan, dit is een gevolg van de compensatie die je lichaam maakt door de bekkenpijn.

Het SI gewricht (wat verwrongen is) is ook goed te masseren om zo de pijn te verlichten.

Klachten die niet bij bekkenpijn horen, zijn bloedverlies en continu (hevige) buikpijn.

Bekkenpijn na de bevalling

De klachten van bekkenpijn lopen altijd door na de bevalling en het is dan ook belangrijk om snel weer aan de slag te gaan om het herstel te bespoedigen (bij een goede bevalling). De bevalling heeft namelijk de klachten/verwringing verergerd en de coördinatie in de spieren moet weer terug komen/opnieuw opgebouwd worden.

Het is wel belangrijk om dit op een gecontroleerde, aangepaste manier te doen zoals bijvoorbeeld het volgen van bekkenfysiotherapie of postnatale yoga i.p.v. gewone yoga.

 

Reacties op 'Bekkenpijn'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Incontinentie en zwangerschap

Tijdens en na je zwangerschap kun je last hebben van urineverlies. De meerderheid van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken in meer of mindere mate.

Carpaal Tunnel Syndroom

Pijn en tintelingen in jouw hand of vingers in het tweede of derde trimester van de zwangerschap ? Dan zou dat best wel een het carpaal tunnel syndroom kunnen zijn

Gezond zwanger deel 1

De dochter van Uitzichtmedewerker Hans Stoop is zwanger. Een goede reden voor hem om zich te verdiepen in de relatie tussen gezondheid en zwangerschap. Een verminderde vruchtbaarheid, een problematische zwangerschap en afwijkingen bij de baby zijn vaak te

Uitgebreid echoscopisch onderzoek

Bij het uitgebreid echoscopisch onderzoek wordt uitgebreid gekeken naar eventuele afwijkingen bij het kindje. Het verschil met het structureel echoscopisch onderzoek is dan ook vooral dat er uitgebreider gezocht wordt naar afwijkingen.

Rhesusfactor en zwangerschap

Naast verschillende bloedgroepen hebben mensen ook een verchillende rhesusfactor in hun bloed. Bij 85% van de mensen is dit positief en bij 15% is dit negatief.Wanneer een vrouw rhesus-negatief is en haar partner rhesus-positief kan de baby een positi

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie kun je sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is ietsje betrouwbaarder van een vlokkentest en het risico op een miskraam is iets kleiner. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan