HPL

HPL is een hormoon dat vooral tijdens je zwangerschap aan wordt gemaakt en zorgt er onder andere voor dat je lichaam het vruchtje niet afstoot.

functie van HPL tijdens de zwangerschap

HPL staat voor Humaan Placental Lactogen en is een hormoon dat tijdens je zwangerschap wordt aangemaakt. Vanaf een week of 5 is HPL in je bloed aantoonbaar. HPL heeft een aantal belangrijke functies in jouw lichaam tijdens je zwangerschap.
Voorkomen van afstoting.
Een heel belangrijke functie van HPL is dat het er voor zorgt dat de vrucht waar niet lichaamseigen stoffen van de vader in zitten niet wordt afgestoten. Zo kan je baby dus veilig groeien in je baarmoeder.
Remmen van moedermelk.
HPL zorgt er ook voor dat er nog geen moedermelk wordt aangemaakt. Na be bevalling daalt je HPL spiegel snel en stijgt je prolactine spiegel waardoor je borstvoeding gaat produceren.
Aanmaken andere hormonen.
hCG zorgt er voor dat je lichaam in grote getale de hormonen Oestrogeen en progesteron aan gaat maken.
Voeding van de baby.
HPL zorgt er voor dat glucose (suikers) via de placenta aan de baby kunnen worden gegeven. Daarbij reguleert het ook de suikerspiegel van je baby door insuline van de moeder af te breken. Daarnaast zorgt het er voor dat vet gemakkelijk afgebroken kan worden en omgezet kan worden in voedingstoffen. Dit wil niet zeggen dat je tijdens je zwangerschap minder vet hebt. Integendeel zelfs.

 

Reacties op 'HPL'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap

Bij het vena cava syndroom drukt je baarmoeder op een belangrijk bloedvat waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld. Hierdoor kun je duizeligheid ervaren. Dit is over het algemeen ongevaarlijk.

Osteopathie

Wat kan osteopathie voor jou doen tijdens de zwangerschap ? Lees er alles over in dit artikel !

Aambeien

Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen krijt te maken met aambeien, meestaal aan het einde van de zwangerschap. Aambeien zijn opgezwollen aderen rond de anus of in het rectum. Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn en nog tot jaren na de zwangerschap blijven zi

Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Veel zwanger vrouwen houden aan het einde van de zwangerschap vocht vast. Vaak gaat het vocht zitten in je handen, je voeten (enkels) of je gezicht. Vocht vasthouden is op zichzelf niet schadelijk maar kan wel een teken zijn van zwangerschapsvergiftigin

Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Flauwvallen tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je zou denken. Flauwvallen tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina lees je er meer over en wat je kunt doen om flauwvallen te voorkomen.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan