HPL

HPL is een hormoon dat vooral tijdens je zwangerschap aan wordt gemaakt en zorgt er onder andere voor dat je lichaam het vruchtje niet afstoot.

functie van HPL tijdens de zwangerschap

HPL staat voor Humaan Placental Lactogen en is een hormoon dat tijdens je zwangerschap wordt aangemaakt. Vanaf een week of 5 is HPL in je bloed aantoonbaar. HPL heeft een aantal belangrijke functies in jouw lichaam tijdens je zwangerschap.
Voorkomen van afstoting.
Een heel belangrijke functie van HPL is dat het er voor zorgt dat de vrucht waar niet lichaamseigen stoffen van de vader in zitten niet wordt afgestoten. Zo kan je baby dus veilig groeien in je baarmoeder.
Remmen van moedermelk.
HPL zorgt er ook voor dat er nog geen moedermelk wordt aangemaakt. Na be bevalling daalt je HPL spiegel snel en stijgt je prolactine spiegel waardoor je borstvoeding gaat produceren.
Aanmaken andere hormonen.
hCG zorgt er voor dat je lichaam in grote getale de hormonen Oestrogeen en progesteron aan gaat maken.
Voeding van de baby.
HPL zorgt er voor dat glucose (suikers) via de placenta aan de baby kunnen worden gegeven. Daarbij reguleert het ook de suikerspiegel van je baby door insuline van de moeder af te breken. Daarnaast zorgt het er voor dat vet gemakkelijk afgebroken kan worden en omgezet kan worden in voedingstoffen. Dit wil niet zeggen dat je tijdens je zwangerschap minder vet hebt. Integendeel zelfs.

 

Reacties op 'HPL'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Jeuk tijdens de zwangerschap

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapsjeuk genoemd. Het is erg ongemakkelijk en vervelend maar kan maar zelden kwaad ! Zwangerschapsjeuk komt bij zo'n 20% van alle zwanger vrouwen voor.

Combinatietest

De combinatietest is een prenatale screening die kijkt hoe groot de kans is op een kindje met downsyndroom door de leeftijd van de moeder, de dikte van de nekplooi en bloedwaarden te bekijken

Misselijkheid

7 op de 10 zwangere vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid. Deze misselijkheid gaat soms gepaard met overgeven en verschijnt niet alleen in de ochtend maar op elk denkbaar moment van de dag. De oorzaak van deze zwangerschapskwaal is de veranderende

Ligging van de baby

De eerste 7 maanden kan de baby vrij rondzwemmen in je baarmoeder. Na de 30e week (vaak pas na 34 weken) komt het kindje vast te liggen, als het goed is met het hoofdje naar beneden. Als het kindje verkeerd ligt met het hoofdje naar boven heet dan een s

Bloedneus tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van bloedneuzen. Veel kwaad kan het niet maar het is wel lastig !

Prolactine

Prolactine is een zwangerschapshormoon dat zorgt voor je melkproductie. Prolactine zorgt er oook voor dat je baby goed kan groeien in je baarmoeder door als groeihormoon de dienen.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan