HPL

HPL is een hormoon dat vooral tijdens je zwangerschap aan wordt gemaakt en zorgt er onder andere voor dat je lichaam het vruchtje niet afstoot.

functie van HPL tijdens de zwangerschap

HPL staat voor Humaan Placental Lactogen en is een hormoon dat tijdens je zwangerschap wordt aangemaakt. Vanaf een week of 5 is HPL in je bloed aantoonbaar. HPL heeft een aantal belangrijke functies in jouw lichaam tijdens je zwangerschap.
Voorkomen van afstoting.
Een heel belangrijke functie van HPL is dat het er voor zorgt dat de vrucht waar niet lichaamseigen stoffen van de vader in zitten niet wordt afgestoten. Zo kan je baby dus veilig groeien in je baarmoeder.
Remmen van moedermelk.
HPL zorgt er ook voor dat er nog geen moedermelk wordt aangemaakt. Na be bevalling daalt je HPL spiegel snel en stijgt je prolactine spiegel waardoor je borstvoeding gaat produceren.
Aanmaken andere hormonen.
hCG zorgt er voor dat je lichaam in grote getale de hormonen Oestrogeen en progesteron aan gaat maken.
Voeding van de baby.
HPL zorgt er voor dat glucose (suikers) via de placenta aan de baby kunnen worden gegeven. Daarbij reguleert het ook de suikerspiegel van je baby door insuline van de moeder af te breken. Daarnaast zorgt het er voor dat vet gemakkelijk afgebroken kan worden en omgezet kan worden in voedingstoffen. Dit wil niet zeggen dat je tijdens je zwangerschap minder vet hebt. Integendeel zelfs.

 

Reacties op 'HPL'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er een kans dat je bloed verliest. Bloedverlies is vaak onschuldig en hoeft niet altijd erg te zijn maak kan wel wijzen op een miskraam (vooral in het begin van de zwangerschap) of een complicatie.

Innesteling

Als je bent bevrucht dan ontwikkelt de eicel en het zaadje zich. Na ongeveer een week vind dan de innesteling plaats. Het vruchtje nestelt zich dan in de baarmoederwand.

Uitgebreid echoscopisch onderzoek

Bij het uitgebreid echoscopisch onderzoek wordt uitgebreid gekeken naar eventuele afwijkingen bij het kindje. Het verschil met het structureel echoscopisch onderzoek is dan ook vooral dat er uitgebreider gezocht wordt naar afwijkingen.

20 weken echo

De 20 weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Elke zwangere vrouw in Nederland kan een 20 weken echo vergoed krijgen. De 20 weken echo wordt afgenomen tussen de 18 en 22 weken. Door betere technieken gebeurt dit steeds vaker a

Zwangerschapslijn (linea nigra)

Een zwangerschapslijn is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren v

HELLP

HELLP syndroom is de 'ernstige' variant van een zwangerschapsvergiftiging. Meestal treedt HELPP op in de tweede helft van de zwangerschap of zelfs nog na de bevalling.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan