HPL

HPL is een hormoon dat vooral tijdens je zwangerschap aan wordt gemaakt en zorgt er onder andere voor dat je lichaam het vruchtje niet afstoot.

functie van HPL tijdens de zwangerschap

HPL staat voor Humaan Placental Lactogen en is een hormoon dat tijdens je zwangerschap wordt aangemaakt. Vanaf een week of 5 is HPL in je bloed aantoonbaar. HPL heeft een aantal belangrijke functies in jouw lichaam tijdens je zwangerschap.
Voorkomen van afstoting.
Een heel belangrijke functie van HPL is dat het er voor zorgt dat de vrucht waar niet lichaamseigen stoffen van de vader in zitten niet wordt afgestoten. Zo kan je baby dus veilig groeien in je baarmoeder.
Remmen van moedermelk.
HPL zorgt er ook voor dat er nog geen moedermelk wordt aangemaakt. Na be bevalling daalt je HPL spiegel snel en stijgt je prolactine spiegel waardoor je borstvoeding gaat produceren.
Aanmaken andere hormonen.
hCG zorgt er voor dat je lichaam in grote getale de hormonen Oestrogeen en progesteron aan gaat maken.
Voeding van de baby.
HPL zorgt er voor dat glucose (suikers) via de placenta aan de baby kunnen worden gegeven. Daarbij reguleert het ook de suikerspiegel van je baby door insuline van de moeder af te breken. Daarnaast zorgt het er voor dat vet gemakkelijk afgebroken kan worden en omgezet kan worden in voedingstoffen. Dit wil niet zeggen dat je tijdens je zwangerschap minder vet hebt. Integendeel zelfs.

 

Reacties op 'HPL'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vlokkentest

In het begin van de zwangerschap kun je met een vlokkentest sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is niet zonder risico want de kans op een miskraam door een vlokkentest is 1 op de 200 (0,5%)

Bekkenpijn

De helft van alle zwangeren heeft in meer of minder mate last van bekkenpijn. Er zijn verschillende benamingen voor deze kwaal, zoals bekkenpijn, bekkenklachten. De wetenschappelijke naam voor bekkenpijn is ?Peripartum Pelvic Pain?. Bekkeninstabiliteit is

Listeriose en zwangerschap

Listeriose is een infectie ziekte die tijdens je zwangerschap erg gevaarlijk voor je kindje kan zijn. Listeriose loopt je op door een besmetting met de listeria bacterie. Deze zit voornamelijk in on-gepasteuriseerde melk, kaas, rauwe groenten, rauwe (on

Zwangerschapsklachten, kwaaltjes en gezondheid

Als je zwanger bent is het erg belangrijk dat je goed op je eigen gezondheid let. Daarmee let je ook meteen op de gezondheid van je ongeboren baby

Verstopping tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van verstopping of obstipatie tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Obstipatie of verstopping is vaak een vorm van vochttekort in je darmen.

Urine afnemen

soms kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog urine wil afnemen bij je. hoe gaat dat in zijn werk en waarom doen ze dat ?

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan