Wel of geen paracetamol slikken tijdens de zwangerschap

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of geen paracetamol slikken?

  • Wel of niet paracetamol slikken tijdens de zwangerschap ?

Ja, je mag met mate paracetamol slikken tijdens je zwangerschap

Mits je niet te vaak en niet te lang paracetamol gebruikt, zijn er geen schadelijke gevolgen bekend voor jezelf of voor je kindje. Hiermee is paracetamol een van de weinige geneesmidellen die je (redelijk) veilig kunt gebruiken tijdens je zwangerschap. Over het algemeen wordt geadviseerd niet meer dan 4 tabletten van 500mg per dag gedurende maximaal 2 weken te slikken. Enkele onderzoeken op dieren geven wel het vermoeden dat een hogere dosering schadelijk kan zijn voor de baby. Of dit ook voor mensen geldt, is nog niet bekend !

Waar moet ik op letten als ik paracetamol slik

Ten eerste mag je niet te veel en niet te lang paracetamol slikken. Slik niet meer dan 4 tabletten van 500mg per dag en gebruik het niet langer dan 2 weken achter elkaar.
Ten tweede moet je jezelf afvragen waarom je paracetamol slikt tijdens je zwangerschap. Als je koorts hebt of ziek bent, is het niet aan te raden om dat zelf op te lossen maar kun je beter even contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog (nadat je een paracetamol tablet hebt genomen natuurlijk want paracetamol verlaagt de koorts en koorts kan ook schadelijk kan zijn voor je kindje). Als je vaak hoofdpijn hebt, is dat misschien een teken om het toch even wat rustiger aan te doen. Als je toch langer aan de pijnstillers moet tijdens je zwangerschap is het altijd aan te raden dit te overleggen met je huisarts of gynaecoloog. Ga dus niet zelf de grenzen hier van opzoeken want er is nog onvoldoende zicht op de gevolgen van veel gebruik van paracetamol !
Als je aan het einde van je zwangerschap last krijgt van hoofdpijn kan dit een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Wacht dan zeker niet al te lang en neem even contact op met je verloskundige

Ibuprofen en Aspirine

Ibuprofen, aspirine en andere pijnstillers mag je niet slikken tijdens je zwangerschap. Deze kunnen schadelijk zijn voor je kindje en mag je dus niet gebruiken ! Overigens wordt een lage dosis aspirine wel eens voorgeschreven door een gynaecoloog om de kans op een zwangerschapsvergiftiging te verlagen. De gynaecoloog zal je dan zelf onder controle houden. Dit is dus niet iets dat je zelf kunt proberen !

 

Reacties op 'Wel of geen paracetamol slikken tijdens de zwangerschap ?'

Reacties

Matthias
Beste(n), Paracetamol is een pijnstiller die zeer belastend is voor je (bij)nieren, zowel voor moeder als voor je (ongeboren) kind. Dit kan leiden tot een agenese (onderontwikkeling) van het foetale nefrologisch (nier) systeem. Opletten geblazen dus...

Roos
Ik doe het niet gebruiken, behalve als het echt niet anders kan. Maar tot nu toe nog geen 1x gebruikt. Ik probeer eerst maar op eigen kracht griep etc te overleven en tot nu toe is dat me allema gelukt ;) Normaal ben ik niet zo moeilijk met slikken van medicijnen, maar nu mijd ik het toch. Beter niet dan wel.

Jouw naam:

Lees meer ... !

Wel of niet zonnen tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet zonnen

Wel of niet naar de mondhygiënist tijdens de zwangerschap

Kun je tijdens de zwangerschap het beste wel of niet naar de mondhygiënist

Wel of niet een verdoving krijgen de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet verdoofd worden bij de tandarts ?

Wel of niet op vakantie naar de tropen ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet op vakantie naar de tropen?

Wel of niet afvallen tijdens de zwangerschap

Kan ik het beste wel of niet afvallen tijdens de zwangerschap ?

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan