Hyperventilatie tijdens de zwangerschap

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap komt redelijk vaak voor. Het kan optreden tijdens de zwangerschap maar ook tijdens de bevalling. Echt veel kwaad kan het niet maar het kan wel lastig zijn. Je kunt er bovendien ook nog eens erg van schrikken

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap

Hyperventilatie krijg je als je verkeerd ademhaalt. Als je te snel of te diep ademhaalt. raak je te veel koolzuur kwijt doordat je het te veel uitademt. Als je dit te lang doet kun je last krijgen van klachten zoals:
- duizeligheid.
- flauwvallen of dat gevoel krijgen.
- benauwdheid.
- pijn op de borst.
- tintelingen in je vingers of je gezicht.
- droge mond.
- hoofdpijn.
- hartkloppingen.
- misselijkheid.
Hyperventilatie hoeft niet altijd samen te gaan met directe klachten. Bij langzame hyperventilatie adem je verkeerd door bijvoorbeeld te veel spanning. De klachten kunnen dan pas na een tijd optreden.

Hyperventilatie tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling heb je ook kans dat je gaat hyperventileren. Dit komt doordat je met je weeën mee ademt en daardoor te diep ademt. Normaal gesproken verdwijnt dit vanzelf weer na de bevalling. Je kunt er wel goed van schrikken maar veel kwaad kan het gelukkig niet.

Wat doe je tegen hyperventilatie?

Acute hyperventilatie kun je tegengaan door in een plastic of papieren zak te ademen. Zo herstel je snel de verhouding zuurstof / koolzuur in je lichaam.
Langzame hyperventilatie is wat lastiger tegen te gaan. Je moet bewust goed ademen (door je buik en langzaam uitadmenen) en/of voldoende rust nemen zodat je lichaam vanzelf weer rustiger gaat ademhalen. Als je last hebt van hyperventilatie is het verstandig dit met je arts te bespreken omdat deze je meer kan vertellen over ademhalingstechnieken of je hier eventueel voor door kan sturen.

 

Reacties op 'Hyperventilatie tijdens de zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Veel zwanger vrouwen houden aan het einde van de zwangerschap vocht vast. Vaak gaat het vocht zitten in je handen, je voeten (enkels) of je gezicht. Vocht vasthouden is op zichzelf niet schadelijk maar kan wel een teken zijn van zwangerschapsvergiftigin

Navelstrengbloed doneren

Je bent bevallen, hebt je kindje op je borst en de placenta is geboren. Maar wat gebeurd er eigenlijk na afloop van de bevalling met de placenta en navelstreng? Helaas wordt in veel ziekenhuizen (en bij thuisbevallingen) de placenta en navelstreng ingevro

Prolactine

Prolactine is een zwangerschapshormoon dat zorgt voor je melkproductie. Prolactine zorgt er oook voor dat je baby goed kan groeien in je baarmoeder door als groeihormoon de dienen.

Vet eten verhoogt de kans op een doodgeboren kindje

Een recente studie in de 'Journal of Endocrinology ' laat zien dat vrouwen die tijdens de zwangerschap veel vet eten een grotere kans hebben op een doodgeboren kindje.

Bekkenpijn

De helft van alle zwangeren heeft in meer of minder mate last van bekkenpijn. Er zijn verschillende benamingen voor deze kwaal, zoals bekkenpijn, bekkenklachten. De wetenschappelijke naam voor bekkenpijn is ?Peripartum Pelvic Pain?. Bekkeninstabiliteit is

Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap

Bij het vena cava syndroom drukt je baarmoeder op een belangrijk bloedvat waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld. Hierdoor kun je duizeligheid ervaren. Dit is over het algemeen ongevaarlijk.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan